දරුවාට ෆ්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් දීමට පෙර ටිකක් හිතන්න

0
12


අපේ පුතාට පොටේටෝ චිප්ස් තිබුනොත් ආයේ මොකුත් ඕන නැහැ.බොහෝ මව්පියන් මේ විදිහට කියනු ඔබටත් ඇසී තිබේ. ඒ වගේම අද සුපිරි අවන්හල්වල ඇති බොජුන්පතේ අර්තාපල් තීරු අනිවාරයෙන්ම අවශ්‍ය අංගයක් වී තිබෙන්නේ පාරිභෝගිකයන්ගේ ඉල්ලුම වෙනුවෙන් මේ අතිරේක තිබීම අවශ්‍ය නිසයි.

ඒත් මේ ගැන තිබෙන අලුත්ම ආරංචිය ඔබ අසා තිබෙනවාද….අයිස්වතුරේ පොඟවාගෙන ගැඹුරු තෙලෙන් බදින ලද අලපෙති තීරු මගින් අපේ සිරුරට ලැබෙන කැලරි ශක්තිය ඉතාම අධිකයි. මේ වගේ ආහාර ඉඳහිට ගත්තාට අගුණයක් නැති වුනත් බොහෝ දෙනෙක් නිතරම ආහාරයට ගනන්වා. ඔබ වුනත් දරුවන්ගේ ඉල්ලීම අනුව වෙළඳපොලෙන් මිලට ගනන්වා වගේම ඔබටත් කාලවේලාව තිබෙන විට අලපෙති තීරු බැද දෙන්න උනන්දුවක් දක්වනවා ඇති.

එහෙත් දැන් මේ අධ්‍යන වාර්තාව ගැනත් ඔබට හිතන්න වෙනවා.වොෂිංටන් විශ්ව විද්‍යාලයේ ස්ථුලතා මධ්‍යස්ථානය මගින් මේ පිලිබඳව අධ්‍යනයක් සිදු කරනු ලැබුවා. එහිදී ඔවුන් පෙන්වා දුන්නේ ෆ්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් යනුවෙන් හැඳින්වෙන අල පෙති තීරු මගින් සිරුරට ඇතුලුවෙන පෝෂණ ප්‍රභවයන් මේ විදිහට පෙන්වා දුන්නා.

මේදය ග්‍රෑම් 24ක් සහ කාබොහයිඩ්ඩ්‍රේට ග්‍රෑම් 65 ක් ප්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් මගින් සිරුරට එකතු වෙනවා. එයින් ලැබෙන විපාක විදිහට මේ පර්යේෂකයන් පෙන්වා දෙන්නේ සිරුරේ බර ඉහල යන අතර කොලස්ටරෝල් සහ අධි රුධිර පීඩනයට ගොදුරු වෙන අවදානම ඉතාම ඉහලින් පවතිනවා.

තවත් බරපතලම තත්වය මේ විදිහට පෙන්වා දෙන්න පුලුවන්. අපි සාමාන්‍යයෙන් දිනකට ආහාරයට ගන්නා ලුණු ප්‍රමාණය තේ හැන්දකට සීමා වුනත් මේ අල පෙති හෙවත් ප්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් රස ගැන්වීමට අධික විදිහට ලුණු යොදා ගන්නවා. පර්යේෂකයන්ගේ ගණනයට අනුව මෙම අලපෙති තීරුවල අන්තර්ගත සෝඩ්යම් ප්‍රමාණය මිලිග්‍රෑම් 600 ක් පමණ වෙනවා. නිතර නිතරම මේ අහිතකර විදිහට සිරුරට ඇතුලු වෙන ලුණු සිරුරේ තැන්පත්ව පසුකාලීනව අක්මා සහ වකුගුඩු රෝග වැළඳිමට තිබෙන අවදානම ඉතාම ඉහලයි.

ගැබිණි කාලයේදී බොහෝ දෙනාට ඇති වෙන ආහාර අරුචිය ඉදිරියේ වෙනස් විදිහක ආහාර වෙනුවෙන් යොමු වෙන අවස්ථාවන් තිබෙනවා. මේ වෙලාවට අලපෙති හෙවත් ප්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් ආහාරයට ගත්තත් දෙවතාවක් ඒ ගැන හිතනවා නම් යහපති කියල දැන් සඳහන් කරන්න වෙනවා. ඊට හේතුව අර්තාපල් බදින්නේ අධික උෂ්ණත්වය නිසා කලලයේ යම් යම් විකෘතිතාවයන් ඇති වීමට බොහොම ලොකු අවදානමක් ඇති වෙන බව මෙම අධ්‍යන වාර්තාව මගින් පෙන්වා දෙනවා.ප්‍රෙන්ච් ප්‍රයිස් මුල් කරගෙන මේ විදිහට චෝදනා නැගුනත් අර්තාපල් වලින් ලබා ගත හැකි ගුණ නැතුවාම නොවේ.

අර්තාපල්වල අඩංගු විටමිනි බී 6 මගින් එන්සයිම ක්‍රියාකාරී කරන අතර ස්නායු පද්ධතියේ උත්තේජනයක් ගෙඩ නගනු ඇත. මේ නිසා මානසික පීඩනයට වඩාත් හොඳ ආහාරයක් විදිහට අර්තාපල් වෙනුවෙන් වඩාත් සාර්ථක

අර්තාපල් බී 6 සංයෝගයෙන් යුක්ත නිසා එයින් ලැබෙන Methylation  සායනයෙන් හෘදරෝග අවදානම අවම කරන බවත් දැන් පිලිගෙන තිබෙනවා. මේ සංයෝගය වෙනස් වූ විට ධමණීන්ගේ අවහිරතාවයන් ඇති වෙනවා පමණක් නොව මේද පැල්ලම් ගොඩ නැගී හදවතට ලැබෙන රුධිර සැපයුම වෙනස්ව හෘදයාබාධ තත්වය දක්වා තත්වය අහිතකර විදිහට බලපාන්න පුලුවන්. මේ නිසා අර්තාපල්වල හෝමෝසිස්ටයින් homocysteine මට්ටම පාලනය කිරීමේ හැකියාව තිබෙනවා.

homocysteine යනුවෙන් හැඳින්වෙන ඇමයිනෝ අම්ලය අඩු ඝනත්ව ලිපොප්‍රෝටින යනුවෙන් හැදින්වෙන අහිතකර කොලස්ටරෝල් තත්වයටත් ඩා භයානකයි.

තන්තු බහුල ආහාර මගින් මලබද්ධය මග හැරෙන අතර කොලස්ටරෝල් මට්ටම පාලනය වේ. බඩවැල් ආශ්‍රිත පිලිකා තත්වයන්ගෙන් ආරක්ෂාව ලබා ගැනීමට තන්තු විශාල පිටුවහලක් වෙනවා. සාමාන්‍ය අර්තාපල් අලයකින් තන්තු ග්‍රෑම් තුනක් ලබා ගන්න පුලුවන්. මේවායේ තන්තු බහුලව තිබෙන්නේ පිට පොත්ත ආශ්‍රිතව නිසා පොත්ත සමග ආහාරයට ගැනීම වඩාත් හිතකරයි.

සුප් පිළියෙල කරන විට අර්තාපල් යොදා ගත් විට එහි රසය වගේම ගොරෝසු බව ඇති වෙනවා.

පැටිස්, කට්ලට්, රෝල්ස්, මසල තෝස,සැන්ඩ්විච් වගේම වෙනත් පිරවුම් සහිත ආහාර වෙනුවෙන් යොදා ගත හැකියි.

අර්තාපල් අල තම්බාගෙන දියකිරිවලට මිරිස්, ලුනු. රතුළූෑනු, රම්පෙ, කරපිංචා, උම්මලකඩ ආදිය දමා ලිප තබා එය පැසුන විට මිටිකිරි එක් කර ගෙන පිසින්න. මෙය පාන්, ඉදිආප්ප වෙනුවෙන් ඉතා ගැලපෙන හොදි විශේෂයකි.

තම්බා කැට කපා ගත් අර්තාපල් ලුණු සහ ගම්මිරිස් අනා පැයක් පමණ තබන්න. තෙල් ලිප තබා එයට රම්පෙ, කරපිංචා , බොම්බයි ළූණු එක් කර තෙම්පරාදු කර ගෙන කැබැලි මිරිස් එක් කර ගෙන රස විදින්න.



Saru FM Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here