ලොව පුරා ඇති පෝෂණීය චීස් වර්ග 8ක්

0
12


පුංචි කාලෙ කැමතිම කෑම මොකක්ද කියල ඇහුවොත් ඔබේ උත්තරය මොනවගේ වේවිද?

මොනවගේ උත්තර දුන්නත් ඒ උත්තර අතර චීස් කියන උත්තරේ අනිවාර්යෙන්ම තියනව කියන දේ නම් හොඳටම විශ්වාසයි. 

චීස් කියන්නෙ ලොකු පුංචි භේදයක් නැතුව අපි හැමෝම බොහොම ආදරේ කරන ආස කරන කෑමක්නෙ. ඒ නිසයි අද චීස් අඩංගු පීසා,පාස්තා වගේම බර්ගර්, කොත්තු, සැන්විචස් වගේ ආහාරත් ගොඩක් ජනප්‍රිය වෙලා තියන්නෙ. 

ඉතිං අපි මේ රස කරකර කන චීස් ගැන බොහොම වැදගත් වගේම රසවත් කතාබහක් එක්ක තමයි අද අපි ඔබ හමුවෙන්න ඇවිල්ල ඉන්නෙ. 

අපි අද කතා කරන්න සූදානම් වෙන්නෙ ලොව පුරා තියෙන විවිධ චීස් වර්ග සහ එම චීස් වර්ගවල ගුණ ගැනයි. 

ඉතාම මෘ දු ඉහළ තෙතමනයකින් යුතු සුදු පැහැ චීස් වර්ගයක් වන මොසරැල්ලා චීස් නිපදවන්නේ මී කිරි හෝ එළකිරි වලිනුයි. 

මොසරැල්ලා චීස් වල සම්භවය ඉතාලියෙන් තමයි වාර්තා වෙන්නෙ. 

අඩංගු පෝෂණ සංඝටක – 28 g ක

කැලරි – 85

ප්‍රෝටීන් – 6g

මේදය – 6g

කාබ්ස් – 1g

සෝඩියම් – දවසේ සෝඩියම් අවශ්‍යතාවයෙන් 6% ක්

කැල්සියම් – දවසේ කැල්සියම් අවශ්‍යතාවයෙන් 11% ක්

ශරීරයට ලැබෙන ප්‍රයෝජන

මොසරැල්ලා චීස් වල Lactobacillus casei සහ Lactobacillus fermentum වැනි ප්‍රෝබියොටික් ලෙස ක්‍රියා කරන බැක්ටීරියා අඩංගු වෙනවා.

එමඟින් බඩවැල් වල ක්‍රියාකාරීත්වය වැඩි දියුණු කිරීම, ප්‍රතිශක්තීකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීම සහ ආසාදන වලට ප්‍රතිචාර දැක්වීමට ශරීරයට ඇති හැකියාව ඉහළ දැමීම සිදුකරනවා. 

මෙම චීස් වර්ගය නිපදවීම සිදුකරන්නෙ පෙනිසිලියම් නැමැති බැක්ටීරියාව එළකිරි, එළු කිරි හෝ බැටළු කිරි මත ක්‍රියාකරවීමෙනුයි. 

සුදු පැහැති චීස් මත පෙනිසිලියම් ක්‍රියාකාරීත්වය නිසා ඇතිවුන නිල් සහ අළු පැහැති රේඛා සහ තිත් දකින්න ලැබෙනවා. 

Blue cheese සඳහාම ආවේණික සුවඳක් සහ රසකුත් පෙනිසිලියම් බැක්ටිරියා වල ක්‍රියාකාරීත්වය නිසා එයට ලැබෙනව. 

අඩංගු පෝෂණ සංඝටක – 28 g ක

කැලරි – 100

ප්‍රෝටීන් – 6g

මේදය – 8g

කාබ්ස් – 1g

සෝඩියම් – දවසේ සෝඩියම් අවශ්‍යතාවයෙන් 14% ක්

කැල්සියම් – දවසේ කැල්සියම් අවශ්‍යතාවයෙන් 12% ක්

ශරීරයට ලැබෙන ප්‍රයෝජන

Blue cheese වල ඉතා ඉහළ කැල්සියම් ප්‍රතිශතයක් අඩංගු වෙනවා. එමඟින් ඔබේ අස්ථි ශක්තිමත් කරමින් ඔස්ටියෝපොරෝසිස් වැනි රෝග සෑදීමේ අවදානම අඩුකරනවා.



Saru FM Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here