වයසට නොයා ඉන්න පුලුවන් නම් ඕනම කෙනෙක් කැමතිනෙ නේද? විශේෂයෙන්ම කාන්තාවො හරිම කැමතියි වයසට නොයා හැමදාම තරුණ කෙල්ලෙක් විදියට ඉන්න පුලුවන්කමක් තියෙනම්. ඒත් ඉතින් අපේ මෙ ජීවිතේ කියන දේ හැදිලා තියෙන්නෙ ඒ විදියට නෙවෙයි. මොන දේ කරත් අපි වයසට යන එක වලක්වන්න, නවත්වන්න පුලුවන්කමක් අපිට නෑ.
හැබැයි වයසට ගියත් ලස්සනට ඉන්න, මුහුණේ සමේ තරුණ බව එක්තරා දුරකට ආරක්ෂා කරගන්න නම් අපිට පුලුවන්කම තියෙනවා විවිධ විටමින් වර්ග වගේ දේවල් භාවිතා කරලා.
අන්න ඒ නිසාමයි අපි හිතුවෙ අද ඔයාලා එක්ක බෙදාගන්නවා කියල මොනවද මේ වයසට යෑම අවම කරන විටමින් වර්ග කියලා.
වයසට යාම කියන්නෙ නැවැත්විය නොහැකි ස්වභාවික ක්රියාවලියක්. නමුත් ඇතැම් ජීවන රටා තේරීම් සහ ආහාර පුරුදු වයසට සම්බන්ධ වෙනස්කම් මන්දගාමී කිරීමට සහ රෝග අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වෙනවා. විද්යාඥයින් විසින් සෛලීය හානිවලට ප්රතිරෝධය දැක්වීමට, දීර්ඝායුෂ ප්රවර්ධනය කිරීමට සහ සමස්ත යහපැවැත්ම වැඩිදියුණු කිරීමට උපකාර වන විවිධ විටමින් වර්ග හඳුනාගෙන තියෙනවා.
වයසට යෑම යනු…
සෛල බෙදීමේදී තීරණාත්මක කාර්යභාරයක් ඉටු කරන වර්ණදේහවල කෙළවරේ ඇති protective caps – free radicals විසින් සෛලීය හානි සහ ටෙලෝමියර් කෙටි කිරීම ඇතුළු සාධක කිහිපයක් නිසා වයස්ගත වීම සිදුවෙනවා. මේකා තමයි වයසට යෑම කියන දේට දෙන්න පුලුවන් Scientific Explanation එක. කාලයාගේ ඇවෑමෙන්, cognitive decline, weakened immunity සහ skin elasticity අඩු වීම වැනි වයසට යාම ආශ්රිත සෞඛ්ය ගැටළු වලට මග පාදනවා.
සෞඛ්ය සම්පන්නව වයසට යෑමට සහාය වෙන්න, විශේෂඥයින් නිර්දේශ කරන්නේ පෝෂ්ය පදාර්ථ බහුල ආහාර වේලක් පවත්වා ගැනීම, නිතිපතා ශාරීරික ක්රියාකාරකම්වල යෙදීම, දුම්පානය සහ අධික ලෙස මත්පැන් පානය කිරීමෙන් වැළකී සිටීම සහ සෛල හානිවලින් ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන ඇතැම් සංයෝග අතිරේකව ලබා ගැනීමයි.
1. Curcumin
Curcumin යනු කහ වල ක්රියාකාරී සංයෝගයක් වන අතර එහි ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ප්රති-ගිනි අවුලුවන ගුණාංග තියෙනවා. පර්යේෂන වලට අනුව Curcumin සෛලීය වයසට යාම ප්රමාද කිරීමට උපකාරී වෙනවා. සෛල බෙදීම නැවැත්වීම සහ වයසට යෑම වේගවත් කරයි.
කල්පැවැත්ම ප්රවර්ධනය කරන proteins සක්රිය කරයි.
ඔක්සිකාරක හානිවලින් සෛල ආරක්ෂා කරයි.
Inflammation අඩු කරන අතර cognitive health වලට සහාය වේ.
වයසට යාම සම්බන්ධ රෝග වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.
කහ ආහාරයට ගැනීමෙන් හෝ curcumin අතිරේකව ගැනීමෙන් Curcumin intake එක වැඩි කරගන්න පුලුවන්.
2. EGCG (Epigallocatechin Gallate)
EGCG කියන්නෙ Green Tea වල තියෙන පොලිෆෙනෝල් කියන සංඝටකය. ඒක පිළිකා සහ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම වගේ ගොඩක් benefits වලට ප්රසිද්ධයි. ඒවගේම මේක වයස්ගත වීම ාඩු කරන්න සහ වයසට යද්දි ඇතිවන විවිධ ගැටලු අවම කරන්න උදව් වෙනවා.
සෛලවල මයිටොකොන්ඩ්රිය ක්රියාකාරිත්වය යථා තත්ත්වයට පත් කිරීම.
ස්වයංක්රීයකරණය වැඩි දියුණු කිරීම, ශරීරයේ හානියට පත් සෛල ඉවත් කිරීමේ ක්රියාවලිය.
UV හානිවලින් සම ආරක්ෂා කිරීම සහ හයිපර්පිග්මන්ටේෂන් අඩු කිරීම.
ස්නායු සෛල සක්රීය කිරීමෙන් සහ ආතතිය අඩු කිරීමෙන් මොළයේ සෞඛ්යයට සහාය වීම.
හරිත තේ පානය කිරීම හෝ හරිත තේ සාරය අතිරේක ගැනීම මගින් EGCG පරිභෝජනය වැඩි කරගන්න පුලුවන්.
3. කොලජන්
කොලජන් කියන්නෙ ශරීරයේ වඩාත් බහුල ප්රෝටීන් වර්ගය. කොලජන් සමේ නම්යතාවය, සජලනය සහ ව්යුහය පවත්වා ගැනීම සඳහා උදව් වෙනවා. වයසත් සමඟ කොලජන් නිෂ්පාදනය අඩුවීමත් සමඟ සම රැලි වැටීමට හා වියළි ස්වභාවයට පත් වෙනවා.
සමේ සජලනය සහ ප්රත්යාස්ථතාව වැඩි දියුණු කරන්න කොලජන් උදව් වෙනවා
රැලි සහ වියළි බව අඩු කරනවා.
නියපොතු වර්ධනය සහ හිසකෙස් සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කරන්න උදව් වෙනවා.
කොලජන් කුඩු හෝ කැප්සියුල ආකාරයෙන් ලබා ගන්න පුලුවන්. Absorption වැඩි කරන්න biotin සහ vitamin c එක්කත් එකතු කරලා තියෙනවා.
4. විටමින් සී
විටමින් C කියන්නෙ ප්රතිශක්තිකරණ ක්රියාකාරිත්වයට සහාය වන, කොලජන් සංශ්ලේෂණය ප්රවර්ධනය කරන සහ ඔක්සිකාරක ආතතියට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වන ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක්.
හිරු කිරණින් සම ආරක්ෂා කිරීම සහ රැළි අඩු කිරීමට උදව් වෙනවා.
Saru FM Media