ගෙදරදීම බේකරියක් දාගමු… මෙන්න බේකරි කෑම රෙසිපි

0
13


පහුගිය කාලෙම අපිට ගෙදරට වෙලා ඉන්නකොට දැනුනු ලොකු අඩුවක් තමයි බේකරි කෑම ගන්න තැනක් නැති වීම. පාන්, බනිස්, මාළුපාන් මේ හැම එකක්ම ගෙදරදිම අවන් එකකින් හදාගන්න හැටි දැනගෙන ​උන්නානම් කොච්චර දෙයක්ද කියලා කාටකාටත් තේරෙන්න ඇතිනේ. ඔන්න අපි අද මේ දේවල් ටිකක් කියලා දෙන්නයි යන්නේ…

 

1. බටර් බනිස්

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 

 

  1. පාන් පිටි 1kg
  2. සීනි 100 g
  3. මාජරින් 100 g
  4. යීස්ට් 15 g
  5. ලුණු සහ වතුර අවශ්‍ය ප්‍රමාණ​යට
  • මුලින්ම පාන්පිටි සහ අනෙකුත් ද්‍රව්‍ය එකතු කරලා වතුර දමා අතින් කළවම් කරන්න. වතුර ටිකක් වැඩි පුර දමා අතේ නොඇලෙන පදමට අනාගන්න. 
  • ඒ පිටි මෝලිය දෙගුණයක් සයිස් පිපෙනකම් උණුසුම් තැනක තබන්න. දැන් හොඳින් පිපුණු පිටි මෝලියෙන් පිටි ගුලි කඩා එය අතින් ඇද අඩි 2 ක් පමණ දිගට තියන විදියට සාදා ගන්න. 
  • ඒ පිටි තීරු ලෑල්ලක් මත දමා  අතින් රෝල් කර රවුමේ හැඩයක් ගන්න. දැන් අතින් රවුම් කර ගත් පිටි  බෝල ටික පිපීම සදහා යළිත් පැය භාගයක් වගේ තියන්න. 
  • දැන් රවුම් කර ගත් පිටි බෝල බේකින් තැටියකට දමා බටර් බනිස් ගෙඩියේ හැඩයට එන පරිදි රවුමට අතින් සකස් කරන්න.
  • ඊට උඩින් වතුර හෝ කිරි ටිකක් තවරලා ඒ මත සීනි ඉහගන්​න.
  • ප්‍රී හීට් කරගත් අවන් එකක විනාඩි 15ක් පමණ කාලයක් සෙල්සියස් 180°ට බේක් කරගන්න.

 

2. මාළු බනිස්

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 

  1. පාන්පිටි 500 g
  2. සීනි 5g
  3. මාගරින් 50 g
  4. බිත්තරයක්
  5. යීස්ට් 7 g
  6. ලුණු ස්වල්පයක්

 

ෆිලින්ග් එකට අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය

 

  1. පොඩි සැමන් ටින් 1
  2. අල 250g
  3. බී ලුණු 250g
  4. චොප් කරගත් අමුමිරිස්
  5. මිරිස්කුඩු ස්වල්පයක්
  6. ලුණු
  7. ගම්මිරිස්කුඩු 

 

  • ෆිලින්ග් එක හදන්න අල හොඳින් සෝදා තම්බා පොඩි කරගන්න.  සැමන් ටිකද කටු ඉවත් කර අතින් හොඳින් පොඩි කරගන්න. 
  • තෙල් ටිකක් ලිපේ තියලා රත්වෙනකොට කපාගත් ළූණු, අමුමිරිස් මුලින් දමා තෙම්පරාදු කරගන්න.
  • ඒකටම පොඩි කරගත් අල, සැමන් සියල්ලම එකට කලවම් කර මිරිස්කුඩු, ලුණු හා ගම්මිරිස්කුඩු රස අනුව එක් කර තෙම්පරාදු කරගන්න.
  • බනිස් එක හදන්න මුලින්ම පිටි, සීනි, මාගරින්, යීස්ට් සහ ලුණු එකට දමා කලවම් කරගෙන වතුර ස්වල්පයක් එකතු කර විනාඩි 15ක් පමණ හොඳින් අනාගෙන ඩෝ එක සාදා ගන්න. 
  • එය දෙගුණයක් සයිස් වනතුරු උණුසුම් තැනක පිපෙන්න තියන්න. පිපුණ ඩෝ එකෙන් 100 g වගේ කෑලි වලට කඩලා පැය බාගයක් වගේ පිපෙන්නට තබන්න. 
  • හොඳින් පිපුණු පිටි ගුලි අරගෙන රොටියක් හදන විදියට ලෑල්ලක් මත තුනී කරන්න. 
  • දැන් තුනී කර ගත් ඩෝ එකේ හරි මැදට කලින් තෙම්පරාදු කර ගත් සැමන් මිශ්‍රණය දාමා ත්‍රිකෝණාකාර හැඩයට නවා ගන්න. 
  • මේ ආකාරයට පිටි ගුලි සියල්ලම සාදා, මාළු පාන් ගෙඩියේ මතුපිට  බිත්තර සාරු තවරා බේකින් ට්‍රේ එකේ විනාඩි 15ක් තියෙන්න අරින්න.
  • විනාඩි 15කට පසු සෙල්සියස් 180°ට ප්‍රී හීට් කරගත් අවන් එකක විනාඩි 20 ක් බේක් කරගන්න.

 

3. ජෑම් බනිස්

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 

 

  1. පාන්පිටි 1kg
  2. සීනි 100g
  3. මාගරින් 100 g
  4. ජෑම් 50 g
  5. යීස්ට් 15 g
  6. බී හයිව් මාගරින් ස්වල්පයක්
  7. ලුණු ස්වල්පයක්

 

  • මුලින්ම පාන්පිටි, සීනී, මාගරින්, යීස්ට් යන ද්‍රව්‍ය වලට ලුණු හා වතුර ටිකක් කළවම් කරගෙන හොඳින් අනාගන්න. දෙගුණයක් සයිස් වෙනකම් උණුසුම් තැනක පිපෙන්න තියන්න.
  • දැන් 75 g ක පමණ කැබලි වලට කඩා ආයෙම පැයක් පමණ කාලයක් පිපෙන්නට තබන්න.
  • දැන් හොඳින් පිපුණු ඩෝ කැබලි ගෙන රවුම් හැඩයට සාදා මැදින් ජෑම් තබා දෙකට නවා හොඳින් වටේ තද කර සීල් කරගන්න.
  • උඩින් වතුර හෝ කිරි ආලේප කර සීනි ඉසගන්න. 
  • විනාඩි 15ක් ට්‍රේ එකේ පිපෙන්න තබා ප්‍රී හීට් කරගත් අවන් එකක සෙල්සියස් 180°ට විනාඩි 20ක් බේක් කරගන්න.

 

4. කිඹුලා බනිස්

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 

 

  1. පාන් පිටි 1 kg
  2. සීනි 100 g
  3. යිස්‍ට් 15g
  4. මාජරින් 100g
  5. ලුණු ස්වල්පයක්
  • මුලින්ම පිටි, සීනි, මාගරින් හා ලුණු කලවම් කරගන්න.
  • ඊස්ට් ලා රස්නෙ වතුරෙන් දියකර පිපෙන්න තියලා පිටි එකට කලවම් කරගන්න. හොඳට අතේ නොඇලෙන පදමට වතුර ටික ටික එක්කර අනාගෙන පිටි මෝලියක් සාදාගන්න. 
  • පසුව එය දෙගුණයක් සයිස්  පිපෙන්නට තියන්න. හොඳින් පිපුණු පිටි මෝලිය 100 g  කුඩා කෑලි වලට  කඩා ගන්න. 
  • එම කෑලි පැය බාගයක් පමණ යලි පිපෙන්නට තියලා දික් අතට තුනී කරගෙන අග ඉඳලා රෝල් කරලා කිඹුලා බනිස් හැඩය හදාගන්න. 
  • හදාගත් බනිස් ආයෙම පැය භාගයක් පිපෙන්නට තියන්න. 
  • බනිස් ගෙඩියේ මතුපිට කිරි හෝ වතුර ආලේප කර සීනි ඉසින්න.
  • සීනි තෑවරූ කිඹුලා බනිස් සෙල්සියස් 180°ට ප්‍රීහීට් කරගත් අවන් එකක විනාඩි 20ක් බේක් කරගන්න.

 

5. පේස්ට්‍රි

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය 

 

  1. පාන්පිටි කිලෝ 1
  2. බීහයිව් මාගරින් ග්‍රෑම් 100
  3. තම්බාගත් සොසේජස් 5
  4. ලුණු
  5. බිත්තර 1
  • පාන්පිටි, ලුණු කලවම් කරලා මාජරින් 50g එක්ක පිටි මෝලිය අයිස් වතුරෙන් අනාගන්න.
  • මේක අවම පැය 2ක්වත් පිපෙන්න තියන්න. දැන් ඉතුරු මාගරින් ටිකත් දාලා ආයෙ හොඳින් අනාගන්න. 
  • පොඩි කෑලි කඩලා හොඳින් රවුමට තුනී කරගන්න. හොඳට තුනී කරගත් රවුමක් අවානක් ආකාරයට නවාගන්න. නවාගත් ඩෝ එක නැවත හතරස් හැඩයට තුනී කරගන්න.
  • ඒ කෙලවරකින් සොසේජස් තියලා රෝල් කරගෙන අවසන් දාරෙට බිත්තර සාරු ටිකක් ගාගන්න.
  • පේස්ට්‍රි එක උඩත් බිත්තර සාරු ගාලා සෙල්සියස් 170°ට විනාඩි 25ක් බේක් කරගන්න.

 

The post ගෙදරදීම බේකරියක් දාගමු… මෙන්න බේකරි කෑම රෙසිපි appeared first on Lifie.LK.



Saru FM Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here