මව්කිරි සහ වෙනත් කිරි වර්ග අතර වෙනස ඔබ දන්නවාද?

0
14


දරුවෙකු උපන් පසු බොහෝ මව්වරු මුහුණ දෙන ප‍්‍රධාන ගැටලුවක් ලෙස මව්කිරි ලබාදීම දැක්විය හැක. මව්කිරි නොමැතිවීම, අඩුවීම හෝ නිවැරදි ක‍්‍රමයට කිරි ලබා නොදීම යන ගැටලු මේ අතර ප‍්‍රධාන වේ.

table

ප‍්‍රසූතියෙන් පසු පළමු දින කිහිපය තුළ ස‍්‍රාවය වන මව්කිරි කොලෙස්ට‍්‍රම් ලෙස හැඳින්වේ. මේවා සාමාන්‍ය කිරිවලට වඩා ඝනය. පැහැයෙන් කහ පහැයට හුරුය නැතහොත් පැහැදිලිය. දින කිහිපයකට පසු ස‍්‍රාවය වන කිරි මේරූ කිරි ලෙස හැඳින්වේ. මේ කාලයේදී කිරි ප‍්‍රමාණය වැඩිවේ. පියයුරු පිරුණු ස්වභාවයක් ගනී. එසේම තද හා බර ගතියක් දැනේ. කිරි දෙන අවස්ථාවේ පළමුව ස‍්‍රාවය වන කිරි, පෙර කිරි (For Milk) වේ. පසුව ස‍්‍රාවය වන කිරි පසු කිරි (Hind Milk) ය. පසු කිරිවල මේදය වැඩි ප‍්‍රමාණයක් අඩංගු වන අතර පෙර කිරිවලට වඩා සුදු පැහැතිය. මව්කිරිවලින් ලැබෙන ශක්ති ප‍්‍රමාණයෙන් වැඩි කොටසක් ලැබෙන්නේ මේදය මගිනි. මේ නිසා දරුවා අවශ්‍ය ප‍්‍රමාණයට බීමට පෙර පියයුරෙන් කිරි ඉවත් කළහොත් කිරෙහි අඩංගු මේදය කොටස් දරුවාට නොලැබී යයි.

කොලෙස්ට‍්‍රම්වල වැදගත්කම :

මව්කිරි දීමෙන් මව හා දරුවා අතර ඉතා සමීප ආදර සබඳතාවයක් ගොඩනැගේ. මවගේ සිතෙහි ගැඹුරු තෘප්තිමත් භාවයක් ඇති කිරීමට ඉවහල් වේ. දරුවා උපන් විගස මවට ලබාදීම මගින් මව හා දරුවා අතර කිට්ටු ස්පර්ශයක් ඇති වීම මෙම සබඳතාවය වර්ධනයට රුකුලකි. මෙම ක‍්‍රියාවලිය උද්වේගකාරී බැඳිම (Bounding) ලෙස නම් කරයි. ප‍්‍රසූතිය අවසන් වූ විගසම ළදරුවා මවට ලබාදීම මගින් දරුවාගේ හැඬිම අඩුවේ. වර්ධනය ඉක්මන් වේ. මව්කිරි නිපදවීම ඉක්මණින් ආරම්භ වේ.



Saru FM Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here